A KOJAK nyalóka szerepe az egészséges táplálkozásban

toni

Az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásokat szokás táplálkozási piramis formájában szemléltetni. Az ábrán az egyes élelmiszer- fajták kívánatos aránya látható, az összes energiafogyasztás függvényében.

Kutatási eredmények, és az étkezéssel összefüggő egészségügyi tapasztalatok szerint az édességek ennek a képzeletbeli piramisnak a csúcsán helyezkednek el. Egyes irányzatok szerint legjobb, ha mellőzzük az édes és zsíros ételeket, de a változatos és vegyes táplálkozás kívánalmát figyelembe véve megfelelő arányban szükség van rájuk.

taplakozas_piramis

Az édes íz iránti igény minden ember veleszületett tulajdonsága, az édességeknek megvan a maguk szerepe nemcsak az anyagcserében, hanem a pszichés működésekben is. A cukorral ízesített élelmiszerek „megédesítik” az életet: javítják a hangulatot, csökkentik a kedélyingadozásokat, segítenek a stressz- állapotok kezelésében.

Az édességek fontos jellemzője a glikémiás index (GI), amely az adott élelmiszer szőlőcukorhoz, esetenként a fehér kenyérhez viszonyított vércukoremelő képességét fejezi ki. Az édesipari termékek jellemzően a magas GI-jű élelmiszerek közé tartoznak. A  glikémiás index a cukorbetegek számára különösen nagy jelentőséggel bíró mutatószám, de egyre több egészséges embereknek szánt táplálkozási ajánlás is az alacsonyabb vércukoremelő hatású élelmiszerek fogyasztását javasolja.

A szénhidrátok, különösképpen az egyszerű szénhidrátok (pl. ilyen a glükóz), mint a leggyorsabban hasznosítható energiaforrások pozitív hatással vannak a fizikai teljesítményre. A testmozgás előtt, alatt és közvetlenül utána fogyasztott szénhidrátok hozzájárulnak a szervezet glikogénraktárainak feltöltéséhez, ezáltal javítják az állóképességet. Ha rövid idő telik el a terhelés és a szénhidrátfogyasztás között, illetve ha a terhelés folyamán történik a szénhidrátfelvétel, akkor a nagy glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása ajánlott.

A csokoládéban (pontosabban annak kakaó alkotórészében) lévő természetes antioxidánsok (polifenolok, flavonoidok) bizonyítottan hatékonyak a szervezetet károsító szabadgyökök ellen, egyben serkentik a zsírégetést is.

A heti 1-3 alkalommal, a főétkezések után, mértékletesen fogyasztott nyalánkság (sütemény, fagylalt, cukorka, csokoládé) nem árthat az egészségnek.

Magyarországon a 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet (a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról) értelmében tíz élelmezési napra, és egy főre vonatkozóan legfeljebb 4 alkalommal adható édesség főétkezés után.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy óvodákban, iskolákban hetente kétszer nyugodtan kaphatnak a gyerekek ebéd után egy kis édes finomságot. Az evés utáni kötelező fogmosás még a cukrok által okozott fogszuvasodást is megakadályozza.

A sokféle édesipari készítmény közül az egyik különlegesség a mezőberényi székhelyű Sweet-Food Kft. által gyártott közismert hagyományos keménycukorka, a KOJAK- nyalóka.

Ezt a terméket – amely nevét a korabeli filmsorozat főszereplőjéről, a cigarettát nyalókára cserélő KOJAK- felügyelőről kapta- 1965 óta gyártják azonos összetétellel. 2015-ben már az ötvenedik születésnapját ünnepli. A mezőberényi Települési értéktárba is bekerült különleges helyi jellege miatt. Egyediségét az adja, hogy a nyalóka fő összetevőjét képező cukormasszát tojásfehérje habbal lazítják, és a kész cukorkát kakaós mázzal vonják be.

A klasszikus KOJAK- nyalóka vanília ízű, kakaós bevonó masszával mártott töltetlen keménycukorka. Összetevői: cukor, glükózszirup (kukoricából készült), kakaós bevonómassza (cukor, növényi zsír, kakaópor, emulgeálószerek: E322, E476), teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmazsír), tojásfehérjepor, kristályvanillin.

Mivel a glükózszirupot kukoricából nyerik, lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

12g-os egységekben csomagolják környezetbarát fóliába. Egy adag energiatartalma 1679kJ/396 kcal/100g. Egyetlen nyalóka elfogyasztásakor kb. 48kcal energia kerül a szervezetbe. Napi átlagosan 2000 kcal energiaszükséglet esetében ez csupán 2,4%.

A Magyarországon forgalomban lévő többi nyalókával összehasonlítva, a KOJAK- nyalóka nem tartalmaz mesterséges aromát, vagy színezéket.  Tartósítószer mentes.Tojásfehérje- tartalma és a kakaóban lévő antioxidánsok növelik a táplálkozási értékét a többi, hasonló keménycukorkákhoz képest.

A Sweet Food Kft. a közelmúltban kifejlesztette a KOJAK- nyalóka energiaszegény változatát, a diabetikus KOJAK- nyalókát.

Összetevői: izomalt, maltitszirup, diabetikus étbevonómassza (5%) [fruktóz, növényi zsír,(pálmazsír), zsírszegény kakaópor, emulgeálószer: szójalecitin, aroma], teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmazsír), tojásfehérjepor, kristályvanillin

Ez a termék rendelkezik a klasszikus KOJAK- nyalóka összes, az előzőekben felsorolt táplálkozás- élettanilag előnyös tulajdonságaival, és még további értékekkel.

Cukor helyett izomaltot tartalmaz, amely a répacukor (kristálycukor) enzimatikus átalakításával és hidrogénezésével készül. A reakció során a répacukor glükóz része megmarad, míg a molekula másik fele 1:1 arányban cukoralkoholokká: szorbittá és mannittá alakul. Energiatartalma kb. 60%- a, édesítőereje fele a szacharózénak.

Az izomaltit oligoszacharidjai mint prebiotikus anyagok serkentik a vastagbélben élő bifido- baktériumok és laktobacillusok szaporodását.

A maltitszirupot maltózból állítják elő, úgy, hogy a maltózből nyerik a maltit nevű cukoralkoholt, amelynek folyékony formája a maltitszirup.

A cukoralkoholok táplálkozási előnye, hogy lassú lebomlásuk miatt glikémiás indexük jóval alacsonyabb, mint a cukroké (kivéve a fruktózt).

A diabetikus Kojak nyalókában levő diabetikus étbevonómassza szacharóz helyett fruktózt tartalmaz, a felhasznált kakaópor zsírszegény.

Az egész országban népszerű, szinte minden élelmiszerüzletben kapható KOJAK nyalóka jó szívvel ajánlható mind az otthon, mind a közétkeztetés keretében étkező gyermekek és felnőttek számára az egészséges, változatos vegyes táplálkozás kiegészítőjeként.

dr. Schöberl Erika dr. Gazdag Mária
élelmiszermérnök élelmiszerbiztonsági irányítási rendszer vezető vegyészmérnök élelmiszeripari szakértő

 

Vélemény, hozzászólás?

Üzeneted*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Név*
E-mail*
Weboldal

öt + tizenegy =