Jubileumtoni

50 év.

Ha egy ember életkorát nézzük sem kevés, hát még ha egy termék életkorát jelzi a szám.

Amikor a cukorka üzem indult, még ember nem lépett a holdra (1969), nem épült meg a paksi atomerőmű (1967) és még nem szelte az eget az első szuperszónikus utasszállító repülőgép a Concord (1969).

Ez a kis cég viszont több mint 50 éve letette az alapjait, hogy működjön és termékeivel örömet adjon az embereknek.

Kezdetek

A békési cukorkaüzem 1957-ben jött létre a Pemetefű gyógy cukorka gyártásának céljából, melyet a híres békéscsabai gyógyszerész, Réthy Béla kísérletezésének eredményeképpen kezdett gyártani.

A négyféle gyógynövény oldatából előállított, sok betegségre hatékony cukorka pontos receptúráját csak nagyon kevesen ismerhették, a család leszármazottai a mai napig igyekszenek titokban tartani.

A Békési Cukorka Üzem később, az államosított Hungaronektár Vállalat tulajdona lett. Ekkor a méhészeket tömörítő cég fő profilja a mézfelvásárlás és értékesítés volt.

A Békési üzemben többféle mézeskalácsot, cukorkákat, kókuszcsemegét gyártottak, mézet, propoliszos mézet, virágport palackoztak. Érdekesség, hogy az omlós, pelyhesített cukorkákat a Győri Keksz Gyár megrendelésére bérmunkában gyártották.

Az itt gyártott mézeskalács rendkívűl sikeres volt. Ehhez nem kellett más, mint a kiváló magyar méz és a 6 hetes tészta érlelési idő.

Az itt előállított mézek között megtalálható volt a propolisz tartalmú méz is, mely köztudottan természetes antibiotikum. A méhészeti rész a mai napig megmaradt a cég tevékenységi körében /bővebben»»/

1965-ben fordulópont érkezett a cég történetében, ugyanis ekkor “született meg” cégünk büszkesége, a „Kojak” nyalóka, amely már 50 éve változatlan recepturával, változatlan gépsoron készül.  Ebben az időszakban a vállalat vezetése a nyalóka sikerén felbuzdulva, útjára indította a “LIMÓ” üdítőitalport, melyet eredetileg csak citrom ízben lehetett kapni és papír tasakban. Mindkét termék a mai napig megtalálható a boltok polcain.

Az üzem évtizedekig nyereséggel üzemelt, a rendszerváltás azonban törést hozott. A Hungaronektárt magánosították, 1991-1995. között Medisweet Kft-ként működött, de miután a legnagyobb vevő, a Füszért tönkrement, ez a cég is csődbe ment a beáramló importözön miatt.

Cégünk a Sweet-Food Kft. 1997-ben alakult Békés megyében, Mezőberény város peremén elhelyezkedő Ipari parkban Békéscsabától 15km-re.

Üzemünk 100%-ig magyar tulajdonban van. Fő tevékenységi kör az édességgyártás: közimert retro termékeink a kojak nyalóka és a limo üdítőitalpor, ízes nyalóka, töltetlen pehelycukorkák, propoliszos méz előállítása, mézek töltése, valamint méhek etetésére takarmánykeverő üzemrészlegünkben vitaminos és natúr cukorlepények gyártása.

 

„Kojak” nyalóka

Miért is vagyunk büszkék erre a termékünkre?

Mert egyedi receptúrája máig páratlan!  Az egész világon nincs még egy csokiba mártott, gluténmentes, vanília ízű nyalóka! A masszája pedig a keménycukrászat egyedisége: tojásfehérje felvert habjával lazított cukormassza, melynek azt a bizonyos semmihez sem hasonlítható – szájban nyújtható, rágható, formázható – állagát és népszerűségét köszönhette és köszönheti.

Na, ilyet sem lehet találni még egy nyalóka összetevői között!

 

Mi az az érdekesség, ami jóval túlmutat cégünk több mint 50 éves életkorán is?

Ez pedig nem más, mint az 1939-ben Németországban készült nyalókagyártó gépsor, amely az induláskor 1965-ben kezdte el gyártani a finom nyalókákat üzemünkben.

Ebből a gyártószalagból összesen 2 van, a másik, valahol Spanyolországban.

A nem éppen fiatal gép a rendszeres karbantartások mellett néhány nagy felújításon túl van és a mai napig nagyon jól működik.

Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy az eltelt évek alatt a „Kojak” nyalóka, Magyarország legnépszerűbb nyalókája lett!

 

De hogyan is lett KOJAK a névadó?

A ’70-es ’80-es évek sikerfilmjének főszereplője, a dohányzásról leszokó, állandóan nyalókázó Kojak felügyelő ihlette meg az akkor már 30 éve „csak” Csokis nyalókát, hogy nyomban el is keresztelték, a Szabadalmi hivatalban be is jegyeztették „Kojak” nyalóka néven.

A „Kojak” nyalóka magyar termék, vagyis magyar alapanyagokból, magyar édesipari üzemben, magyar dolgozók állítják elő. Megvásárlásával tehát a saját gazdaságunkat támogatod!

Az Értéktárba bejegyzett termék, mellyel végső célunk a „Kojak” nyalóka Hungarikummá minősítése!

Régi fotóinkért kattints a képre!

sweetfood_fevonulas3